Lääkehuolto on osa huoltovarmuutta

Löytyykö sinulta kotoa joditabletteja?

Alkuvuodesta on puhutta paljon huoltovarmuudesta, vedestä, ruuasta, sähköstä ja energiasta. Osa huoltovarmuutta on myös lääkehuolto.

Voitteko kuvitella tilannetta, jossa apteekista ei saa lääkkeitä tai sairaalassa hoito jäisi toteuttamatta, kun lääkkeitä ei ole?  Millaiset inhimilliset kärsimykset tuollaisesta tilanteesta koituisivat?

Suomessa on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen tapa turvata lääkehuolto myös poikkeusaikoina. Velvoitevarastointilaki velvoittaa eri lääkehuollon toimijat varastoimaan kriittisiä lääkkeitä jopa 10 kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Velvoitevaraston sisältöä tulee tässä muuttuneessa maailmantilanteessa tarkastella kriittisesti, jotta valikoima vastaa todellista tarvetta ja varautuminen on myös taloudellisesti kestävällä pohjalla.

Lääkkeiden saatavuutta ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Lääkkeiden saatavuuskatkoksia oli viime vuonna yli 2000. Ilmiö ei selity pelkästään pandemian vaikutuksilla, vaan trendi on ollut nouseva jo yli 10 vuoden ajan. Lääkkeiden raaka-ainetuotanto keskittyy Aasiaan. Eruoopasta löytyy paljon lääketeollisuutta, mutta on syytä kysyä tulisiko Suomen olla myös lääketuotannon suhteen omavaraisempi kuin tällä hetkellä?

Jodia muuten tuotetaan Suomessa. Se tuskin on sattumaa.

Mukaelma Pohjois-Pohjanmaan Keskustan piirikokouksessa 21.5.2022 pidetystä puheenvuorosta.